Frank Peters

Mijn grote liefde voor Rachmaninoff bracht me bij Medtner. Ooit kocht ik in de Sovjet Unie een, naar bleek ook in dat land, schaars bandje met Skazki (‘sprookjes’ of ‘vertellingen’) van Medtner. De muziek bleef lang op mijn vleugel liggen. Heel langzaam ontdekte ik dat het een heel bijzondere en unieke wereld bleek. Zeker verwant aan Rachmaninoff maar daarnaast volstrekt eigen en zeer Russisch.

Medtner’s vocale werken zijn op vele fronten een lusthof voor mij. Het allerbelangrijkste is voor mij dat ik in zijn muziek mijn ziel, mijn gevoelsleven gespiegeld zie.  

Frank Peters studeerde bij Janine van Mever aan de Arnhemse Hogeschool voor de Kunsten en vervolgens bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zijn einddiploma’s behaalde hij “Cum Laude”. Aanvullend volgde hij lessen bij Peter Feuchtwanger, Elisabeth Leonskaja, Hans Leygraf, Gyorgy Sebök en Boris Berman.
Na het winnen van verschillende prijzen op nationale en internationale concoursen, waaronder het Internationale Prokofjev Concours te Sint-Petersburg, concerteerde hij op alle grote podia van Nederland. Daarnaast trad hij op in bijna alle landen van Europa, Rusland, China, Australië en in de Verenigde Staten.

Pianist Frank Peters is actief in de meest uiteenlopende genres van de pianoliteratuur. Als solist trad hij op met onder andere Het Radio Filharmonisch Orkest, Het Radio Symfonie Orkest, Het Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en het Pools Nationaal Radio Orkest in pianoconcerten van Rachmaninov, Prokofjev, Sjostakovitsj, Schnittke, Ravel, Gershwin, Górecki, Beethoven en Bach.

Daarnaast is hij een veelgevraagde partner in kamermuziek. Zo speelde hij met het Quatuor Danel het ongekend gecompliceerde pianokwintet van Sorabji. Deze samenwerking leidde tot een intensieve band met dit vermaarde kwartet en tot vertolkingen van pianokwintetten van Medtner, Respighi, Fauré, Franck, Sjostakovitsj, Weinberg, Chausson en Schnittke. Daarnaast trad hij op met onder anderen Emmy Verhey, Phillip Graffin, Tatiana Samouil, Eldar Nebolsin, Paavali Jumppanen, Vladimir Mendelssohn, Mikhail Zemtsov, Gérard Caussée, Quatuor Mailbran, Zemlinsky Quartet en Oxalys.

In 2003 realiseerde Frank Peters een programma rondom de Canadese componist Vivier in samenwerking met het Zephyr Kwartet. Dit programma is in 2005 op het Holland Festival in reprise gegaan en oogstte in alle grote dagbladen lovende kritieken. Het “Melbourne International Arts Festival” nam het programma in 2006 over. In februari 2004 gaf hij de wereldpremière van Hanna Kulenty’s derde pianoconcert op het festival ‘Musica Polonica Nova’. In februari 2006 volgde de Nederlandse première met het Radio Filharmonisch Orkest in Muziekcentrum Vredenburg. Talloze concerten werden in binnen- en buitenland door radio en televisie geregistreerd. Ondertussen werkte hij aan Cd- opnamen met werken van Kulenty, Ter Veldhuis en Frederick van Rossum. Ook met hetHexagon Ensemble, waarvan Frank sinds 2007 de pianist is, nam hij cd’s op met werken van Engelse en Nederlandse componisten.

Frank Peters is als hoofdvakdocent verbonden aan het Coservatorium van Amsterdam en geeft met enige regelmaat masterclasses in Frankrijk, België, Italië en China. Zijn studenten zijn succesvol op nationale- en internationale concoursen.

Foto: Marije van den Berg