Incantation

Ekaterina Levental en Frank Peters ontdekken 107 sublieme liederen van Nikolai Medtner.

Zijn vriend en zielsverwant Sergei Rachmaninoff noemde hem ‘de grootste levende componist van zijn tijd’. Zijn tot voor kort onbekende pianowerken nemen de laatste jaren een steeds grotere plaats in op de concertpodia. Dat hij ook 107 liederen schreef, is misschien wel het best bewaarde geheim in de wereld van de klassieke muziek. Tot vandaag.

Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters presenteren Incantation, de eerste van een serie van vijf cd’s, waarop zij alle 107 liederen van de Russische componist en pianist Nikolai Medtner (1880-1951) zullen vastleggen. “Deze bovenaardse en onwaarschijnlijk mooie liederen zijn nog nooit eerder integraal opgenomen”, zegt Ekaterina Levental. “Dat is onbestaanbaar. Deze muziek moet gedocumenteerd worden en beschikbaar zijn. Daar maken wij ons levenswerk van.”

De cd verscheen op zondag 10 mei 2020 in Nederland en in de zomer 2020 wereldwijd. Het releaseconcert vondt zondagmiddag 10 mei plaats in de Westvest90-kerk in Schiedam en is hier nog steeds te beluisteren.