De Hemel op Aarde

Medtner en Rachmaninoff

Op zoek naar het onbereikbare

‘De Hemel op Aarde’ is een bloemlezing van hoogtepunten uit vocale werken van Sergej Rachmaninoff (1873-1943) en Nikolai Medtner (1880-1951). Liederen op beroemde Russische en Duitse poëzie en weergaloze vocalises. Bijzonder zijn ook de gedichten van Poesjkin die door de beide componisten op eigen wijze zijn verklankt.

Rachmaninoff en Medtner waren niet alleen grote pianovirtuozen en grootmeesters van de Russische laatromantiek, ze waren ook boezemvrienden. En beide gaven ze stem aan het onzegbare.

In dit avondvullend concert onderzoeken mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters wat de beide componisten bewoog, hun idealen en hun inspiratie, en hoe ze die hemel op aarde vorm gaven.

“…Is er een oord waar heil en schoonheid

Het lijden louteren met vuur

En waar geen plaats is voor gewoonheid

En indrukken van korte duur?

Zal ik in staat zijn te vergeten

Wat mij het leven had bereid?

Zal ik als dode niets meer weten

Van liefdessmart, van pijn en spijt?…”

Aleksandr Poesjkin/Hans Boland

In dit programma balanceren we voortdurend op de scheidslijn tussen Hemel en Aarde. Verklankt door grote componisten op teksten van grote dichters en soms zelfs zonder een woord uit te spreken.

De teksten van de liederen onderzoeken ieder op eigen wijze de betekenis en zin van ons bestaan op aarde. ‘Arion’ is een ballade over een overlevende van een schipbreuk die door de muziek de kracht om te overleven heeft gevonden. ‘De Muze‘ openbaart het geheim van ingefluisterde woorden, die een leven lang als inspiratie kunnen dienen.

‘Wandrer’s Nachtlied‘ filosofeert over de kracht van de natuur die de dood kan overstijgen. ‘Schemeringen‘ probeert het moment van de onsterfelijkheid te vangen in licht en kleur. En ‘Elegie‘ stelt concreet de vraag of de hemel op aarde te vinden is. (Met een duidelijk instemmend antwoord van Medtner.)

Maar als de woorden te kort schieten, kiezen beide componisten voor de vocalise, voor het woordeloze, het onzegbare, dat wat toch gedeeld wil worden omdat het ons met elkaar verbindt: de wil om de vergankelijkheid te overstijgen. Deze vocalises communiceren over taalgrenzen heen. Over veranderlijkheid en twijfel, en over de kracht van het blijven zoeken.

Ekaterina Levental en Frank Peters zetten zich in voor het werk van Nikolai Medtner. Om het bij een groter publiek bekend te maken. Met het Medtnerproject, een registratie van zijn complete lied-oeuvre op cd, oogsten ze in binnen- en buitenland veel lof.

Met ‘De Hemel op Aarde’ brengen ze dit unieke oeuvre nu ook op de concertpodia.

Credits:

Ekaterina Levental – mezzosopraan

Frank Peters – piano

Informatie: https://nikolaimedtner.com/de-hemel-op-aarde/

Video: Medtner Project Youtube

Boekingen: LEKS Compagnie | Chris Koolmees – neem hier contact met ons op.