Sacred Place

‘Wat op het hart wil werken moet uit het hart komen’  – Goethe

Ekaterina Levental en Frank Peters presenteren Sacred Place | Geweihter Platz . Dit 5 album is de laatste in de serie van 5 CD’s en toont verschillende stijlen, talen en genres. Op dit album staan liederen die de Duitse wortels van Nikolai Medtner onthullen. Het bevat Duitstalige liederen op teksten van Goethe, Nietzsche, Eichendorff en Chamisso, Russischtalige liederen op de teksten van Poesjkin, Lermontov en Tjoettsjev, nooit eerder gepubliceerd lied ‘Wie kommt es’ op de teksten van Hesse en Sonate – Vocalise op.41 no. 2 op de motto van Goethe ‘Geweihter Platz’, de titel van deze CD.

Deze CD is nu te bestellen. Steun het Medtner project en bestel uw Medtner CD’s hier.

Het presentatieconcert gewijd aan deze CD en het voltooien van het hele project vindt plaats op 8 december 2024 in de Duif in Amsterdam. Bestel hier de kaarten voor dit concert.

Nikolai Medtner had Duitse wortels, in zijn ouderlijk huis werd zelfs Duits gesproken, en het is dan ook niet vreemd dat Medtner een bewonderaar van de Duitse cultuur was. Componisten als Beethoven, Schumann en Brahms waren voorbeelden. Voeg daarbij de gedichten van Goethe, Eichendorff, Nietzsche en je hebt een ideaal recept voor mooie muziek.

Het gedicht “Geweihter Platz” van Goethe vormt een belangrijke tekst voor de Sonate- en de Suite Vocalise (opgenomen op CD 3 ‘Angel’) op. 41 , no. 1 en no. 2. Goethe beschrijft hoe een dichter de Nymphen die de Olympus afdalen, bespiedt. Uiteindelijk leert de dichter van hen om mysterieus en bescheiden te spreken waarna de woordloze sonate aanvangt. Het lijkt alsof Medtner zichzelf in de dichter verplaatste. Zijn leven lang was hij bescheiden en volledig in dienst van de muziek. Hij sprak zijn eigen taal, omdat hij die moest spreken, op zijn eigen manier.

Het was Medtners vurige wens elkaar te begrijpen in de universele taal van muziek.  Het Medtner Project heeft zich ten doel gesteld dit uit te dragen.

Deze CD is mede mogelijke gemaakt door een bijdrage van de Stichting Sena Muziekproductiefonds.