Ekaterina Levental

Het was de liefde op het eerste gehoor, toen ik dankzij pianist Frank Peters voor het eerst met de muziek van Medtner in aanraking kwam. Een gevoel van diepe herkenning, alsof iets wat je altijd al wist opeens geopenbaard werd. Medtner’s muziek beschikt over betoverende kracht en ik ben hem nederig dankbaar voor zijn vermogen om mij naar een andere wereld te kunnen voeren.

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het cum laude haar master diploma. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer.

Zij werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen en maakt eigen theaterproducties waarin zij haar talenten en mogelijkheden combineert. Zo werkte ze als soliste met opera- en muziektheatergezelschappen als De Nationale Opera, LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee, LeineRoebana, Diamantfabriek en anderen.

Samen met harpiste Eva Tebbe vormt ze het succesvolle Duo Bilitis, waarmee ze diverse internationale prijzen won. Het duo treedt veelvuldig op in Nederland en het buitenland en heeft twee CD’s uitgebracht op het label ‘Brilliant Classics/Foreign Media’. Een nieuwe CD ‘Rêveries de Bilitis’ rond het werk van Claude Debussy is in 2018 uitgebracht en veel succes behaald door de pers en de luisteraars.

Samen met Chris Koolmees vormt Ekaterina LEKS Compagnie en ontwikkelt muziektheatervoorstellingen zoals Un Ballet Réaliste/Les Trois Sirènes, De Weg, De Grens, Pierrot Lunaire 2.0. In 2018 verscheen in samenwerking met Oranjewoud Festival een nieuwe voorstelling La Voix Humaine FaceTime, gebaseerd op het werk van Jean Cocteau en Francis Poulenc. In 2019 verschijnt een nieuwe voorstelling in samenwerking met B-Classic en Mode Museum Hasselt België Schoppenvrouw.

Foto: Feriet Tunc